dijous, 5 de novembre del 2009

Fama a Rodamots

Fa anys que estic subscrit a Rodamots, una llista de distribució que cada dia t’envia un correu electrònic amb una paraula, el significat i l’etimologia i una citació contextualitzada.


Rodamots sol organitzar setmanes temàtiques i la setmana passada va delectar els més de 9.000 subscriptors amb cinc mots derivats de cinc marques registrades que han acabat per designar tota una categoria de productes (el fenòmen es coneix com antonomàsia): minipímer, cel·lo, ouija, clínex i dònut.


En rebre el primer mot d’esta sèrie vaig enviar un correu per suggerir als responsables de Rodamots un mot que encaixava a la perfecció en la setmana temàtica: clàxon.


Em van contestar dient-me que ja tenien els cinc mots per a la setmana (passada), però que la setmana vinent (esta que encetàrem ahir) la dedicarien a les propostes dels subscriptors. I jo he estat el primer.


Els cinc mots de la setmana passada i el meu:
clàxon: de l'anglès klaxon (1910), marca registrada, nom de la firma nord-americana que fabricava esta botzina, inspirat en el grec klágxon, imperatiu aorist del verb klázo, 'ressonar'
minipímer: derivat de la batedora Minipimer, de l'empresa Pimer (acrònim de Pequeñas Industrias Mecánico-Eléctricas Reunidas), dedicada a la fabricació de xicotets electrodomèstics, posteriorment absorbida per Braun.
cel·lo: de la marca anglesa de cinta adhesiva «Sellotape».
ouija: del nom comercial «Ouija» amb què es va patentar la taula sobre la qual tenia lloc esta pràctica, del francès «oui» i l'alemany «ja», adverbis d'afirmació.
clínex: adaptació de la marca nord-americana Kleenex, de «kleen» per «clean», 'netejar' i el sufix «-ex».
dònut: extensió del nom d'una marca comercial, derivada de la paraula anglesa «doughnut».
Altres exemples d’antonomàsia són escalèxtric, ping-pong, sonotone, uralita i xupa-xup.


2008

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails