divendres, 16 de gener del 2009

Motel


Hi ha moltes coses que me la posen dura: els barbarismes (o manlleus), els heteros que aprofiten un estat etílic per refregar-se a les discoteques, l'ús de les preposicions en italià, preparar una demanda de divorci, un bon moble, les samarretes interiors de tirants, el color roig sang o els presentadors de Cuatroº.

A tota esta sèrie de perversions he de sumar-ne una de nova: els acrònims.

Tot sabem, o hauríem de saber, que un acrònim és qualsevol abreviació formada amb lletres o segments inicials o finals extrets dels mots que componen una frase, que és pronunciable com un mot ordinari.

El acrònims més coneguts, sobretot per aquells que heu estudiat carreres amb numerets o fòrmules, són làser i radar.

Làser: acrònim format amb les inicials de l'expressió anglesa Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. En cristià: amplificació de llum per emissió estimulada de radiació, dispositiu creat als Estats Units, el 1960, per T. H. Maiman.

Radar: acrònim format amb els mots anglesos RAdio Direction And Ranging. Açò és: determinació de la direcció i la distància per ràdio.

Ahir, però, vaig descobrir un nou acrònim -o pormanteau per als anglesos- que em provocà una erecció que encara em dura: el mot motel.

I és que motel és un mot anglés nord-americà, compost de l'anglés "mo(tor)", abreviació de "motor car" 'automòbil', i "(hot)el", del francés "hôtel"; el mot fou creat per l’arquitecte Arthur Heineman el 1925 per a una cadena hotelera de Califòrnia.

He trobat a l'etimologia una font de plaer realment perversa.

Desembre 2006

1 comentari:

Anònim ha dit...

n'he vist de millor documentats...

a.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails